недеља, 12. мај 2013.

Vojvodina, najlepši deo Srbije!


Vojvodina (službeni naziv Аutonomna Pokrajina Vojvodina - АPV) је autonomna pokrajina i statistički region u sastavu Republike Srbije. Nalazi se na severu Republike i obuhvata površinu od  21.506 km² са 1.931.809 (2011) stanovnika (21,56% od ukupnog stanovništva Srbije).
Pokrajina se graniči na severu sa Mađarskom, na istoku sa Rumunijom, na zapadu sa Hrvatskom i na jugoyapadu sa Bosnom i Hercegovinom. Južna granica Vojvodine je administrativna granica prema centralnoj Srbiji, koju većim delom čine reke Dunav i Sava. Najveći grad u pokrajni je Novi Sad koji je ujedno i administrative centar Vojvodine. Ostali veći gradovi (preko 50.000 stanovnika) su Subotica, Zrenjanin i Pančevo.
Vojvodina se prostire u Panonskoj niziji, s površinom od 21.500 km ², na kojoj živi nešto više od dva miliona stanovnika. Administrativno sedište pokrajine je Novi Sad. Geografski regioni koji čine Vojvodinu su Banat, Bačka i Srem, kao i mali severni deo Mačve.
Reljef Vojvodine je pretežno ravničarski, izuzev Srema, kojim dominira planina Fruška gora, i jugoistoka Banata, sa Vršačkim planinama.
Najveći hidrografski potencijal čini reka Dunav sa svojim pritokama, kao najvažnija vodena prometnica i strateški prometni pravac u srednjoj Evropi. Dunav kroz Srbiju protiče u dužini od 588 kilometara, i to pretežno kroz Vojvodinu, a celom ovom dužinom je plovan. Plovne su i njegove pritoke Tisa, Sava i Begej, između kojih je prokopana razgranata mreža kanala za navodnjavanje, odvodnju i transport, kanal Dunav-Tisa-Dunav.
Vojvodina u leto
Tipičan vojvođanski predeo
Tisa u Vojvodini

Tokom istorije, teritorijom današnje AP Vojvodine su upravljale mnoge države: Dakija, Rimsko carstvo, Hunsko carstvo, Vizantija, Avarski kaganata, Franačko kraljevstvo, Samuilovo carstvo, Kraljevina Ugarska, Osmansko carstvo, Austro-ugarska
Manastir Novo Hopovo na Fruškoj gori
Od 1918. godine, teritorija današnje AP Vojvodine je u sastavu Kraljevine Srbije, a potom i Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca. Kao turistička destinacija, Vojvodina je poznata po lovu i ribolovu, brojnim festivalima hrane, etno festivalima, kao i bogatim arhitektonskim i kulturnim nasleđem, koje uključuje brojne pravoslavne manastire, dvorce, tvrđave, kao i ostatke antičke rimske civilizacije od kojih su najznačajniji ostaci rimskog Sirmijuma. Smatra se da su najlepši gradovi Vojvodine Novi Sad i Subotica. Gradska kuća u Subotici ubraja se u najlepše arhitektonske građevine tog doba.
Gradska kuća u Subotici

Нема коментара:

Постави коментар